Změna podmínek vstupu turistů na Nový Zéland (NZeTA)

Turisté vstupující na Nový Zéland po 30. září 2019 v rámci bezvízového styku budou muset nově před svou cestou požádat o NZeTA (New Zealand Electronic Travel Authority). Ke stejnému datu se zavádí i turistický poplatek (IVL) , který má sloužit jako příspěvek k rozvoji turistické infrastruktury.

  • Poplatek za zpracování žádosti o NZeTA je 9 NZD pro žádost provedenou přes mobilní aplikaci nebo 12 NZD za žádost provedenou na stránkách imigračního úřadu.
  • Turistický poplatek je jednotný 35 NZD za osobu a splatný spolu s žádostí o NZeTA.
  • NZeTA i turistický poplatek je vázaný na konkrétní číslo pasu a platí po dobu 2 let.
  • Změna se týká turistů, kteří míří na Zéland bez víz 1. října 2019 a později, tj. turistů, kteří předem nežádají o víza. Working holiday cestovatelé, cestovatelé se studijním nebo pracovním vízem a cestovatelé, kteří mají schválená turistická víza, nemusejí o NZeTA žádat.

Pro více informací o NZeTA navštivte stránky imigračního úřadu. Své žádosti můžete odesílat zde.

Vyplnění žádosti a pomoc

Vyplnění žádosti o NZeTA je velmi jednoduché a zabere vám jen pár minut. Schválení obvykle přijde e-mailem do 10 minut. Ovšem podle oficiálních informací imigračního úřadu může trvat až 72 hodinNedoporučujeme proto žádost nechávat na poslední chvíli.

V případě, že si s žádostí o NZeTA nevíte rady a máte letenku od CZECHKiwis, neváhejte nás kontaktovat, rádi vám jako našim cestovatelům za minimální administrativní poplatek pomůžeme žádost odeslat a zaplatit příslušné poplatky. Z našich zkušeností ale vyplývá, že drtivá většina cestovatelů vše zvládne jednoduše sama nebo za pomoci rodiny či kamarádů.

Nový Zéland

12 thoughts on “Změna podmínek vstupu turistů na Nový Zéland (NZeTA)

  1. Ahoj,

    chci se zeptat, když víza platí na 2 roky, tak kolikrát můžu navštívit NZ? Může to být vícekrát, ale celková doba nesmí překročit 3 měsíce? Nebo po první návštěvě (kratší než 3 měsíce) musím zase žádat o víza při dalším vstupu na NZ?

    Děkuji

  2. Zdravím,
    Chtěl bych se zeptat zda je možné z NZeTA si během těch 3 měsíců najít práci na NZ a prodloužit si od zaměstnance délku pobytu (popřípadě na jak dlouho)?
    A ještě jednu maličkost. Mohu si zpáteční letenku koupit až budu vědět kdy budu odlétat? Bude se to kontrolovat ikdyž mám rezervu peněz?

    1. Ahoj Dominiku, při turistické cestě na Nový Zéland by primárním účelem cesty měla být turistika, nikoliv hledání práce. Jinak možnost žádat o nová víza / změnu podmínek víza v případě, že se změní okolnosti, tu je. Občas se stane, že v době sklizně a nedostatku pracovníků, je vyhlášena výjimka a turisté mohou žádat o změnu podmínek víza tak, aby mohli i pracovat. Nelze s tím ale předem počítat.

      Podmínkou vstupu na NZ na turistická víza a v rámci bezvízového styku je, mít již v době cesty na NZ letenku do třetí země, kam má cestovatel právo vstupu. Odlet by měl být do 3 měsíců v rámci bezvízového styku (NZ ETA) a nebo do konce turistického víza. Výše uvedené platí vždy pokud samotná víza neříkají něco jiného. Letenka je kontrolována aerolinkami již při cestě na NZ a cestující, kteří podmínku nesplní aerolinky ani neodbaví.

  3. Zdravím.
    Sobě a kamarádovi jsem vyplnil nzetu a přišel mi jen první mail – status Pending. Druhý nám nedorazil, ale při kontrole žádosti na imigračních stránkách jsem zjistil, že je to vyřízené je tam psáno něco jako můžete cestovat na Zéland. Mám si vytisknout alespoň tuto stránku z imigračního pro jistotu. Žádost byla odeslána 7.10.2019. Cestujeme na jeden měsíc od poloviny prosince, takže je ještě čas to případně řešit. Díky za radu.

  4. Dobrý den, prosím o radu.
    Přišlo mi schválené turistické vízum (nově od 1.10.)do emailu. Ale ne v žádném formátu jako třeba Esta do USA.
    Mám tedy vytisknout celý email pro jistotu, kvůli kontrole?
    Děkuji
    S pozdravem
    Michal

    1. Dobrý den, Michale,
      Vydání NZeTA jsou aerolinky i imigrační schopni ověřit online, ale skutečně raději doporučujeme mít potvrzení o vydání NZeTA vytištěné. Jen pro jistotu doplňuji, že imigrační posílá žadatelům 2 e-maily – jeden, který potvrzují přijetí žádosti a druhý s oznámením o vydání NZeTA. Vytisknout je tak potřeba ten e-mail, kde status je Issued.

  5. Ahoj,

    přijela jsem na NZ před změnou vízových podmínek a měla jsem v plánu tu být jen měsíc na visitor visa. Zpáteční letenku jsem měla do Thajska. Nakonec tu budu další dva měsíce. Letenku do Thajska stornuji a budu přelétávat z Aucklandu do QT. Je možné, že po mě budou chtít i u vnitrostátního letu doložit letenku ze země?

    Děkuji moc za radu :)

    1. Pokud odletíš z NZ tak, aby délka Tvého pobytu nepřesáhla 3 měsíce, vše je OK. To se stane, že člověk mění plány, pokud neporušuješ podmínky víza / bezvízového styku, vše je OK. Předpokládám, že když teď jednu letenku rušíš, v dohledné době si pořídíš novou.

  6. Dobry vecer,

    mohu se zeptat, rada bych jela na Novy Zeland cestovat jen na 3 mesice. Mohu se jen zeptat, jak je to ted s novym pravidlem, kde se musi zaplatit poplatek 12NZ Dolaru?

    Co vsechno musim vyplnit za formulare?
    Take jsem slysela, ze budou chtit videt na letisti zpatecni letenku nebo dostatek financi. Bude stacit letenka do Australie?
    Dekuji moc za odpoved a preji heykz vecer.

    S pozdravem,

    Veronika

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *