Žádost o Working holiday víza – nejčastější dotazy

Otevření kvoty pro Working holiday víza na Nový Zéland se blíží a nám se množí dotazy ohledně žádostí. Sepsali jsme pro vás odpovědi na nejčastější otázky, které se opakují. Pokud chcete získat další tipy pro Working holiday na Nový Zéland, přihlašte se k odběru našich novinek. 

Tip: Pokud hledáš obecné informace o Working holiday vízech, začni nejprve čtením tohoto článku nebo se podívej na videa.

O víza už jsem žádal(a) loni a mám ve svém účtu již předvyplněnou žádost. K žádosti mám stále přístup a stále se tam objevuje tlačítko “submit application”. Můžu žádost odeslat po otevření kvoty?

Počítejte s tím, že všechny nepodané či rozpracované žádosti budou automaticky před otevřením kvoty smazány. Alespoň tomu tak bylo v minulých letech. Žádost proto budete muset vyplnit znovu, je ale možné použít stejný účet.

Už jsem na Zélandu a o víza budu žádat odsud, co bude v žádosti jinak?

Pokud budeš žádat ze Zélandu, musíš v žádosti vyplnit novozélandskou adresu, kde se nacházíš. Následně se automaticky objeví nová stránka „Visa Details“, kde vyplníš datum, kdy jsi vstoupil/a na Zéland, na jaká víza a kdy expirují.

Pokud bude Tvá žádost úspěšná a dostaneš se do kvoty, imigrační po Tobě bude chtít doložit zdravotní prohlídku (Medical Check) a rentgen (Xray). Seznam autorizovaných doktorů nalezneš zde, nejlevnější je to v Aucklandu. Na doložení budeš mít cca 15 dní, není potřeba absolvovat prohlídku předem.

V minulosti se několika lidem podařilo vyřídit zpětné datování Working holiday víz od data vstupu na Zéland. Vyhnuli se tak povinnosti dokládat Medical Check a Xray. Záleží to však na ochotě imigračního úředníka, který bude řešit Tvou žádost.

Je potřeba doložit výpis z trestního rejstříku?

Výpis rejstříku není pro žádost o Working holiday víza nutný. To platí i pro ty, co budou žádat ze zahraničí. Pokud by jej po Tobě někdo z imigračního chtěl, ozve se až po odeslání úspěšně zaplacené žádosti.

Můj cestovní pas je platný jen do poloviny roku 2019, na Zéland chci odletět až na konci roku 2018, takže v době odletu na Zéland nebude platný 15 měsíců. Co s tím?

Máš dvě možnosti – požádat o express vydání nového pasu (trvá 5 dní, stojí 4000Kč) nebo v žádosti o víza vyplnit datum plánované cesty na Zéland březen 2018. Pas musí být platný min. 15 měsíců od plánovaného příletu na Zéland. Pokud dostaneš víza a odletíš až v době, kdy platnost pasu bude kratší, než 15 měsíců, požádáš imigrační o transfer víz do nového pasu.

Kdy a jak prokážu, že mám dostatek financí (4200 NZD)?

V průběhu žádosti o víza se dostatek financí neprokazuje. Dostatek financí může imigrační chtít zkontrolovat při příletu na Zéland. Pokud žádáš o WHS víza z Nového Zélandu, může chtít imigrační po úspěšné žádosti výpis z účtu jako důkaz.

Letenky na Nový Zéland od CZECHKiwis.cz

Co mám vyplnit v žádosti u osobních údajů pod SUBURB a PROVINCE/STATE?

Suburb je předměstí- pokud bydlíš v menším městě, napiš název města (město tam tedy bude 2x). Province/State je kraj a toto pole je nepovinné.

Co mám vyplnit jako occupation details?

Celá záložka je pouze dobrovolná, není třeba vyplňovat.

Co mám odpovědět na dotaz ve formuláři: Are you represented by Immi Advisor?

Pokud nemáš imigračního poradce, vyber odpověď No.

Je poplatek za žádost o Working holiday víza vratný?

Poplatek je nevratný. Pokud se Ti podaří žádost odeslat a zaplatit, máš víza prakticky v kapse!

Kdy je potřeba doložit Xray?

Rentgen hrudníku budeš potřebovat doložit, pokud jsi v posledních 5 letech strávil(a) 3 měsíce v zemi, která není na seznamu zemí s nízkým výskytem tuberkulozy – seznam viz tento odkaz.

Pokud po Tobě imigrační bude chtít rentgen hrudníku doložit, vyzvou Tě k tomu až po úspěšné žádosti – na doložení budeš mít cca 15 dní. Rentgen hrudníku je potřeba absolvovat pouze v autorizovaném zdravotnickém zařízení, které je v ČR pouze v Praze – odkaz a kontakt zde.

Dále je požadován po těch, kdo žádají z NZ viz otázka výše.

Našli jsme agenturu, která nabízí zprostředování víz za poplatek. Vyplatí se agentuře zaplatit a zvýší to moje šance na získání víz?

Na trhu jsou agentury, které slibují získání WHS víza, nicméně Ti reálně nemohou zaručit, že víza opravdu získají. Maximálně mohou slíbit, že v případě nezískání Ti vrátí peníze. Agentury mají přístup k úplně stejné žádosti jako budeš mít Ty. Nevyhazuj peníze a raději se na žádost důkladně připrav sám/sama.

V době žádosti mi bude 35 let, ale na Zéland chci odletět až po 36. narozeninách. Je to možné?

Ano, to je možné. Pokud Ti v době žádosti bude 35 let, budeš mít rok na to, přiletět na Zéland.

Můžu být v době žádosti přihlášená zároveň na více zařízeních?

Ano.

Letenky na Nový Zéland od CZECHKiwis.cz

Můžu platit i debetní kartou nebo musím mít kreditní kartu?

Pro platbu poplatku za žádost můžeš použít debetní nebo kreditní kartu Visa či Master Card, která má povolené platby na internetu a dostatečný limit (poplatek je 208 NZD).

Když úspěšně zaplatím žádost, co bude dál?

Žádost se považuje za úspěšně podanou až v případě, že je zaplacena. Pokud je Tvá žádost o working holiday víza schválená, dostaneš emailem potvrzení, že status Tvé žádosti o víza byl změněn. Můžeš se zalogovat do svého profilu na imigračním a zkontrolovat svůj status – pokud vidíš „eVisa“, máš vyhráno!

Můžeš začít plánovat odlet! Jednotlivé kroky najdeš v článku Co zařídit před odletem Jako první Tě asi bude zajímat letenka. Jednosměrná nebo zpáteční, za kolik a kdy? S tím vším se můžeš obrátit na CZECHKiwis.

Budeme žádat dva. Co když jeden vízum nedostane?

To je bohužel docela častá situace. Má ale řešení! Tipy na to, co dělat, najdeš v tomto článku.

Na Zéland se můžeš jet podívat například za studiem. Pokud budeš na Zélandu studovat více než 14 týdnů, máš šanci dostat studentská pracovní víza a u studia tedy i pracovat! Pokud Tě zajímá více o studiu na Novém Zélandu, neváhej se na nás obrátit.

Je možné, že se v průběhu roku otevřou další místa?

Pokud vidíš, že kvota working holiday už je vyčerpaná, zkoušej se přihlásit do systému i v následujících dnech. Pár míst se může uvolnit tím, že někdo nedodá dokumenty vyžádané od imigračního. V loňském roce tak víza získali cestovatelé i za měsíc po spuštění žádosti!

Máte tipy, které mi zvýší šanci na získání Working holiday víz?

Přihlaš se k odběru novinek a tipů, před spuštěním kvoty ještě jednou pošleme email s tipy, jak správně a efektivně na žádost!

  • Zaregistrujte se k odběru aktualit a tipů od CZECHKiwis!

Máš další dotazy? Napiš nám zde nebo na Facebooku. Nejčastější dotazy a odpovědi budeme přidávat do tohoto článku.

17 thoughts on “Žádost o Working holiday víza – nejčastější dotazy

  1. Ahojte.
    Mate prosim niekto skusenosti s pretransformovanim viz na novy pas? Stary pas som musela odovzdat a ako tak citam potrebuju od toho nejaky doklad ze bol odovzdany, no nic take som nedostala. Plus urcite by to nebolo v anglictine. Viete mi poradit co k tomu vsetko treba? Dakujem velmi pekne :)

  2. Ahoj,
    Potřeboval bych prosím poradit. Žádal jsem o working Holiday viza a všechno proběhlo v pořádku, i platba odešla. jenže mi nepřišel žadnej email a status mam pořád “Application Received”. v tabulce v kolonce payment status mam “Received”. nemate prosím s takovým případem zkušenosti? Dá se nějak potvrzující email vyžádat? co si mám myslet :-D ?

    diky. Michal

    1. Ahoj Michale, tento status má nyní většina žadatelů o WHS – počkej pár dní, než imigrační žádost zpracuj. Hlídej status žádosti ve svém profilu plus email v případě, že by imigrační chtělo nějaké informace. Oficiálně na schválení mají 25 dní, ale reálně to schválí během několika dní. Bára

  3. Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli pro ČR je možnost Partner Working Visa. Přítel se dostal(WHS) ale já bohužel ne, tak to chceme vyzkoušet touto metodou. Jen nikde nemohu najít přesnější informace. Kdy to podat, kde, atd…

  4. Ahoj,
    chceme jet s kamarádkou na NZ – cestovat, případně i pracovat. Pobyt v délce cca 3 – 6 měsíců. Mně je 35, ale jí bohužel již 39 let. Má tohle nějaké řešení? Děkuji moc.

  5. Dobrý den, mohl by mi někdo prosím poslat odkaz na nějaký ”zkušební” formulář, kde si mohu nacvičit vyplňování informací? Moc děkuji!

  6. Když budou kamarádi žádat na mé jméno- v čem se musí/nesmí lišit účet kterým se přihlásili?

  7. Ahoj,
    ve formuláři jsem si všimla, že SUBURB je přece jenom povinná. Určitě nejsem první kdo se na to ptá, tak se omlouvám, že s tím zase otravuju, nicméně chci se jen ujistit, když jsem z menší obce stačí napsat opět jen její název do do této kolonky? Děkuji moc a hlavně za všechno co děláte pro všechny zájemce o víza :)

      1. Děkuji za rychlou odpověď…. zapomněla jsem se ještě zeptat, co vyplnit když obec nemá ani názvy ulic? Znamená to tedy, že její název tam bude nakonec třikrát? :-)

      2. Už to tak vypadá, že obec tam bude třikrát :) Ničemu to nevadí, imigračnímu jde hlavně o to, z které země žadatel žádá (jestli ze Zélandu nebo odjinud). Držíme palce!

      3. Tak teď už vím snad vše… ještě jednou díky za trpělivost! :-)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *