Práce na novozélandské vinici

Láká vás práce na vinici? Na Novém Zélandu najdete hned několik příležitostí, kde načerpat nové zkušenosti. Co všechno taková práce obnáší? Vše důležité se dozvíte v tomto průvodci a také videu, které přímo na vinici natočili Honza Smeták společně s Pavlou Fortelnou.

My máme rádi víno!

Vinice na Novém Zélandu jsou unikátní svojí polohou. Žádná z nich totiž není vzdálená od oceánu více než 120 km. Víno tak nabývá na jedinečnosti vlivem dlouhých prosluněných dnů a chladných nocí, kdy sem proudí studený vítr od oceánu. Na Novém Zélandu naleznete hned několik oblastí, kde se hroznové víno pěstuje.

Severní ostrov:

  • Northland
  • Auckland
  • Waikato/Bay of Plenty
  • Gisborne
  • Hawke’s Bay
  • Wairarapa/Martinborough

Jižní ostrov

  • Marlborough
  • Nelson
  • Canterbury/Waipara
  • Central Otago

Kromě hroznového vína určeného ke konzumaci (tzv. fresh table grapes‘) jde víno hlavně na výrobu známého alkoholického nápoje, kdy nejvíce populární jsou odrůdy Sauvignon Blanc (76 % celkové produkce bílého vína v roce 2017) a Pinot Noir (72 % celkové produkce červeného vína v roce 2017). Na Novém Zélandu se pěstuje víno na 2005 vinicích a celková plocha produkujících vinic čítá 37 129 ha půdy. Bílé víno na ploše 29 210 ha a červené víno 7 919 ha. V případě bílého vína je drtivá většina plochy (22 085 ha) věnována odrůdě Savignon Blanc.

Než se dozvíte vše kolem práce na vinici, můžete si přečíst článek Na Novém Zélandu nelze udělat špatné víno, pokud vinař není vyložený levák.

Abyste si udělali bližní představu, tak roce 2015 Nový Zéland exportoval do světa 212.6 milionů litrů vína v celkové hodnotě 1.57 miliardy dolarů (cca 28.2 miliard korun). Celkem 85 % exportu tvoří odrůda Sauvignon. Největšími exportními trhy pro Nový Zéland jsou Spojené státy, Velká Británie a Austrálie. Na samotném Zélandu se prodalo 56 milionů litrů vína.

Kde práci hledat

Na vinici je práce po celý rok. Vinice se připravuje pro nadcházející sezonu, probíhá sběr nebo se provádí ostatní práce po sběru hroznů.

Práci můžete hledat osobně na jednotlivých vinicích nebo na internetu, kde existuje plno webů s pracovními nabídkami. Nám se osvědčily stránky Backpacker Board, Backpacker Guide nebo IndeedTaké je dobré bavit se s lidmi osobně – se všemi, se kterými přijdete do kontaktu. Lidé na Novém Zélandu jsou velice milí a vstřícní, takže můžete touto cestou najít práci, ubytování, nebo alespoň pár tipů, které byste těžko hledali jinde.

Pokud práci najdete a vypravíte se na dané místo, můžete dost dobře očekávat, že vás okamžitě zapojí do pracovního procesu.

novozelandska vinice

Jaká práce vás na vinici čeká a kdy

Pro práci na vinici nejsou potřeba žádné speciální předpoklady. Určitě se vám bude ale hodit dobrá fyzická kondice, zdravá záda a kolena.  

Picking – sběr vína

Hlavní sezóna, kdy se víno sbírá (picking) začíná v březnu a končí většinou v dubnu až květnu. Záleží však hodně na počasí a také na zeměpisné poloze vinice. Pokud je počasí nestálé a hodně prší, pak jsou vinaři nervózní z možných ztrát a znatelně se urychlí celý proces sběru. Například v roce 2017 trval hlavní sběr vína v oblasti kolem Martinborough pouze dva týdny, oproti běžným dvěma měsícům.

O sběr vína je mezi pracovníky největší zájem a na vinice přijíždí nejvyšší počet pracovníků. Z hlediska Martinborough a našeho kontraktora byl počet sběračů cca 100, počet pracovníků mimo sezonu sběru bývá 0-20. V jiných lokalitách to může být jinak.

Víno by se nemělo sbírat za deště, jelikož absorbuje nadměrné množství vody, což by negativně ovlivnilo výslednou chuť. Setkali jsme se i s vinicemi, kde se hroznové víno nesbírá ani 3 dny po dešti.

Sběr vína nepatří mezi extrémně náročné práce. Pokud zrovna hrozny nerostou pár centimetrů od země a nemusíte skrčení zápasit s vysokou trávou a bodláčím, jedná se o celkem příjemnou práci na čerstvém vzduchu, kde si tu a tam uzobnete pár sladkých hroznů. Nepříjemností pro vysoké pracovníky mohou být natažené sítě proti ptactvu, které některé vinice nechávají natažené i během období sběru.

Je dobré si opatřit pracovní rukavice, jelikož je na vinicích běžně nedostanete. Při práci s ostrými zahradními nůžkami (které vám kontraktor/ vinice zapůjčí) se může stát, že se střihnete do prstu (v lepším případě říznete o čepel) a taková rána dost krvácí a dlouho se hojí. Proto je lepší obětovat pár dolarů za rukavice, než si pokazit pracovní náladu.

Počítejte také s tím, že oblečení budete mít ulepené a špinavé. Není také na škodu si obstarat holínky. Tráva je po ránu často mokrá a hlína se lepí všude možně, takže vám dost usnadní život, když nebudete muset svoje drahé outdoorové boty každý den drhnout.

Picking vína
Sběr hroznového vína – picking.

Prunning (pulling out, tying down)

Provádí se v období květen až srpen. Jde o prostříhávání keřů, vytahování starých větviček a navazování nových.
Pro práci na pruningu je potřeba trochu zručnosti nebo zkušenosti. Mnohem rychlejší je tying down (navazování nových šlahounů na dráty).

Při této práci se používají zahradní nůžky (velké i malé), gumičky (pro svazování větviček na dráty řádků), ošetřující barvivo, kterým se zabarví místo po odstřihnutí větve a případně pilka na dřevo.

Tip CZECHKiwis: Jak takový zimní prunning probíhá můžete vidět na videu od Looklin

Rubbing

Nazývané také budrubbing nebo shoot thinnig. Jedná se o ruční odstraňování pupenů, šlahounů a listů ( leafplucking) z hlavního kmene keře v období září až říjen.

Weeding

Odstraňování plevele je jednotvárná a občas dosti náročná práce, kdy celý den vytrháváte ze země houževnatý plevel. Nejvíce trpí ruce, záda a kolena. Na tuto náročnou práci se připravte také v období září až říjen.

Spraying

Chemický postřik pomocí traktoru v období září až říjen. Jedná se o práci s chemikáliemi, takže se používají speciální obleky a respirátory. Po dokončení chemického postřiku se nesmí v daných místech pracovat po dobu minimálně 24 h. Všechno vybavení zajišťuje vinice. Existují i BIO vinice (např. Devotus v Martinborough), kde se chemikálie vůbec nepoužívají a víno má tak jedinečnou chuť.

Fruit thinning

Prostříhávání hroznů v listopadu až prosinci. Práce podobná pickingu, jen s tím rozdílem, že se ustřižené hrozny hází na zem. Thinning se provádí za účelem zkvalitnění hroznů. Vína je sice méně, ale je kvalitnější a větší.

Leaf Plucking

Ruční odstraňování listů kolem hroznů, také v období listopad až prosinec. K hroznovému vínu pak proudí více slunečných paprsků, což zlepšuje dozrávání a celé keře se také stanou přehlednějšími pro následnou analýzu hroznů a sběr.

Netting

Montáž sítí proti ptactvu na začátku roku v lednu a únoru. Provádí se za pomoci speciální konstrukce, která je připevněná na traktor. Sítě se musí přes keře natáhnout tak, aby nikde nevznikly mezery, což by dalo příležitost ptactvu. Montáž se provádí při dozrávání bobulí, kdy se hroznové víno stává pro opeřence atraktivním. Demontáž probíhá ihned po skončení pickingu.

netting
Traktor s konstrukcí na netting

Loading

Vysypávání jednotlivých přepravek/kbelíků (binů/bucketů) do velké přepravky, kterou po vinici vozí traktor. Tato činnost, která je součástí pickingu (březen až květen), je spíše pro muže (za celý den nazvedáte cca 7 – 10 tun hroznů). Traktor dopravuje hrozny přímo do vinařství, kde se víno dále zpracovává. Prázdné přepravky pak vozí zpět k místu, kde se víno sbírá. Různé vinice mají různé metody a postupy, avšak všude převládá snaha o co nejefektivnější využití dostupné techniky.

Podívejte se na video od autora článku Honzy a Pavly o Práci na vinici v 11 minutách:

Další pracovní příležitosti na vinici

Na vinicích se víno dále zpracovává – probíhá zde lisování, přečerpání do tanků atd., což je příležitost pro ty, kteří nechtějí celý den víno jen sbírat, ale chtějí se zapojit do dalších procesů zpracování.

Velké biny s nasbíraným vínem se přepravují pomocí traktorů a vysokozdvižných vozíků (šance pro držitele řidičských oprávnění na traktor nebo VZV).

Traktory se používají i na další práce na vinicích, ale většinou za volant usedá majitel vinice, supervizor, či vine-manager (přeci jen se jedná o zodpovědnou práci). Pokud to s prací na vinici myslíte vážně a máte dostatek zkušeností, můžete se ucházet i o práci supervizora či vine-managera. Takové pozice znamenají zaměstnání na hlavní pracovní poměr a práci v dané lokalitě většinou celou sezonu.

Vinařství Te Mata, Hawke's Bay
Vinařství Te Mata, Hawke’s Bay. Foto by Pavel Černý

Smlouva, výplata, daně

Na vinici v Martinborough jsme pracovali přes kontraktora od konce února do půlky dubna. Zatím jsme se setkali pouze s výplatou za minimální hodinovou mzdu, což je při práci na vinici přes kontraktora nejčastější. Za sesbíraný objem nás při sběru platili pouze jednou, kdy měl přijít silný déšť a majitel vinice tak všechny sběrače motivoval k lepším výkonům.

Zaměstnaní můžete být buď přes kontraktora, nebo přímo na konkrétní vinici. Obě varianty mají svá úskalí.

Práce přes kontraktora

V případě práce přes (kvalitního) kontraktora se nemusíte bát, že budete mít za týden odpracováno málo hodin. Často se stává, že je na vinici práce např. jen na 3 hodiny, takže můžete za 1 den navštívit klidně 2-4 vinice, kde vás bude opravdu potřeba. Většinou však budete placeni minimální mzdou. Smlouvu dostanete na prostudování a vyplnění zpravidla první pracovní den. Nachází se v ní často i poučka o bezpečnosti práce a pravidlech, která budete muset v místě práce dodržovat.

Práce přímo na vinici

Pokud si najdete práci na konkrétní vinici, může být počet hodin radikálně nižší v závislosti na velikosti vinice, daném období, náladě majitele, atd.

Výhoda je však v tom, že vás platí přímo majitel, takže hodinová mzda nemusí být ta nejnižší možná, jako v případě práce přes kontraktora. Zažili jsme i situaci, kdy dva lidé vykonávali na vinici naprosto stejnou práci, avšak první pracoval přes kontraktora za tehdy minimální mzdu 15.75 NZD/h (neplést s čistou mzdou) a druhý, který byl zaměstnaný přímo na vinici, pracoval za 20 NZD/h.

Smlouva a výplata

Peníze se vyplácí každý týden na bankovní účet a výpočet výplaty, kterou očekáváte, může být ze začátku nejasný.

Při podpisu smlouvy si rozhodně vytvořte kopii, nebo si ji vyžádejte. Ve smlouvě se uvádí mimo jiné i tzv. Tax code (kód pro výpočet daní), který se může od předchozích prací lišit, i když se jedná o podobnou práci v zemědělství. Rozhodně si také zaznamenávejte počet odpracovaných hodin a místo, kde jste který den pracovali. Může se stát, že se mezi hromadou pracovníku vaše hodiny někam zatoulají a vy pak budete těžko vzpomínat, kde všude a jak dlouho jste pracovali předchozí týden.

Payslip
Výplatní páska – Payslip

Zde je příklad výpočtu týdenní mzdy. Odpracované hodiny se násobí minimální hodinovou mzdou. Výsledná částka je navýšena o 8 % Casual Holiday Pay (což je kompenzace za dovolenou) a tím dostaneme hrubou mzdu (Gross). Pak přichází na řadu PAYE kalkulátor, který vám od hrubé mzdy odečte daně a zobrazí čistou mzdu, kterou můžete očekávat na bankovním účtu.

Ochranné pomůcky

Při všech venkovních pracech na Novém Zélandu se doporučuje mít pokrývku hlavy, ideálně klobouk, který vám zakryje i uši a krk. Slunce je tu opravdu agresivní a kolikrát nepomůže ani opalovací krém s UV faktorem 50. Nepodceňujte ochranu očí pomocí slunečních brýlí. Kolem sladkých bobulí krouží často včely a vosy. Patříte-li do skupiny alergiků, určitě u sebe mějte léky.

Letenky na Nový Zéland od CZECHKiwis.cz

Ubytování a transport

Rozhodně se vám bude lépe existovat, pokud si zajistíte kvalitní bydlení se sprchou a kuchyní. Ve většině měst, která jsou spojena s prací, turismem nebo zážitky, naleznete mnoho možností ubytování. Nejlevnější variantou jsou tzv. Backpackers hostely”, kde vás v budově (v domě) bydlí klidně 20 i více a dělíte se o kuchyň a koupelnu.

Dá se sehnat i ubytování u soukromníků, kde můžete za ubytování klasicky platit, nebo si své ubytování odpracovat a třeba dostat i najíst (woofing). Naše zkušenost z Martinborough je taková, že sem lidé spíše dojíždějí z okolních větších měst, nebo mají to štěstí jako my a najdou si ubytování u někoho doma, či na farmě (doporučujeme).

Tip: Pokud se na Nový Zéland teprve chystáte, může se vám hodit článek o Ubytování na cestách.

Je mnohem jednodušší mít vlastní dopravní prostředek, jelikož vám odpadne hromada starostí s tím, kdo vás kdy a kde vyzvedne, aby vás dopravil na místo práce a po práci zpět. Logicky platí, že čím blíže k místu práce bydlíte, tím méně projedete paliva, tím více ušetříte času i peněz a rozhodně vás tak nerozhodí, když po hodině práce začne například pršet a zaměstnavatel vás pošle domů.

Tip: Co je vše spojené s nákupem a prodejem auta na Novém Zélandu si můžete přečíst v článcích Nákup auta a Prodej auta.

Doporučení na závěr?

Práce na vinici se nám rozhodně líbila více než práce na jablečném sadu při protrhávání jablek. Práce je o něco různorodější a nejste tak rychle semleti stereotypem. Jestliže budete mít možnost si vyzkoušet práci na vinici, tak neváhejte! Pokud se vám práce nezalíbí, zaručeně se alespoň dozvíte zajímavé věci o víně, jeho zpracování a potkáte spoustu super lidí.

Článek pro CZECHKiwis napsal Jan Smeták. Po absolvování studia na ČVUT se rozhodl jít opačnou cestou než ostatní a místo budování kariéry vymysleli s přítelkyní cestu na Nový Zéland na Working Holiday. Od prosince 2017 pracovali 7 týdnů na sadu a protrhávali jablka. Na vinicích v Martinborough strávili 6 týdnů během sběru a dokončovacích prací. Dál se chystají objevit všechna zajímavá místa Severního ostrova, odletět na léto do ČR a v říjnu se vrátit za krásami Jižního ostrova. Jejich cestu můžete sledovat hlavně na kanále YouTube a na Instagramu @johnysmetak.