Oslaďte si pobyt na Novém Zélandu: průvodce kiwi sladkostmi

Máte rádi zákusky, dortíky a sladkosti v jakékoli podobě? Potom pro vás bude Nový Zéland rájem na zemi. Zapomeňte na kynuté buchty a koláče od babičky a připravte si chuťové buňky na úžasné kiwi zákusky, které se velmi liší od těch našich. Co na Zélandu ušetří za mouku a kvasnice, to utratí za cukr, máslo a čokoládu. Hubnutí proto raději odložte „na doma“.

Sladkosti, které nelze v obchodě minout

Jedny z vašich prvních kroků po příletu na Zéland jistě povedou do jednoho z mnoha supermarketů. Jaké sladkosti byste rozhodně měli ochutnat?

Akční letenky Korean Air

Čokoláda Whittakers

Ujíždíte-li na čokoládě, rozhodně vám nesmí uniknout značka této novozélandské pochoutky s různými příchutěmi. Jednou z nejoblíbenějších je 250g čokoláda plněná burákovým máslem, nebo kokosem. Nelze opomenout ani 100g balení, které vyniká nejen zajímavými příchutěmi, ale i stylovými obaly. Vhodné jako malá pozornost z Nového Zélandu. V neposlední řadě je vcelku nutností ochutnat Peanut Slab – čokoládičku, kterou se firma koncem 19. století proslavila.

Tato čokoláda se dostala i na náš redakční seznam tipů v článku 9 + 1 tip na dárky z Nového Zélandu: přivezte svým blízkým suvenýr typický pro tuto zemi, který je potěší.

Whittaker´s čokolády v designovém obalu
Nejoblíbenější čokolády Whittaker´s

Reeses

Pokud milujete burákové máslo, ocitli jste se na správném místě. Kam jen to jde (i nejde), přidávají Kiwi burákové máslo. Košíčky Reeses patří k těm nejlepším peanut butter pochoutkám, které zde můžete dostat. Slaná chuť burákového másla a jemná, sladká čokoláda tvoří dohromady chuť, na kterou si vypěstujete závislost.

Reese´s

Tim Tam

Sušenky různých příchutí lákají především jejich netradičním pojídáním (tzv. Tim Tam Slam). To se protilehlé rohy sušenky odříznou či odkousnou a sušenka se namočí do černého anglického čaje, který se přes ukousnuté rohy nasaje jako brčkem. Je to velmi sladká zábava.

Sušenky Tim Tam

Licorice neboli pendrek

Lékořicové tyčinky buď milujete, nebo nenávidíte. Pokud patříte k milovníkům, mají vaše chuťové pohárky o zábavu postaráno. Pendreky jsou na Zélandu vcelku oblíbené, hlavně velké kostičky, prokládané barevnou cukrovou hmotou připomínající marcipán bez mandlí. Najdete je v každém krámě, kde mají oříšky a sušené ovoce na váhu. Stojí za to ochutnat různé varianty pendreků od firmy RJs. V různých menších krámcích najdete i tvrdé rozvažované bonbony s chutí této úžasné aromatické byliny.

Pendrekové bonbony
Pendrek

Pineapple Lumps

Každý, kdo na Zélandu byl či je, vám bude doporučovat tyto měkké pěnové bonbony. Když je poprvé ochutnáte, vzpomenete si na dětství. Jejich chuť i struktura připomínají banánky v čokoládě. Vyrábí je firma Pascall, která také produkuje Marshmallows, což je pojem, který zná snad každý.

Lumps

Marshmallows

Na Zélandu jsou Marshmallows oblíbené a dostanete je většinou ke každé horké čokoládě. Správně by se Marshmallow měl do čokolády vhodit a nechat nasáknout. Zda budete tuto novozélandskou tradici dodržovat, záleží jen na vás. Mnohem šílenější, než házet Marshmallows do horké čokolády, je jejich opékání nad ohněm. Z pěnového bonbonu se stane horké, blátivé lepidlo, které láká víc ke hraní než snědení.

Marshmallows

Wholefood Balls

Jedinci vyznávající zdravý životní styl jistě ocení kuličky tvořené pouze ze sušeného ovoce, převážně datlí a ořechů. V krámech najdete různé druhy a různá balení za vcelku přijatelné ceny. Pokud vám kuličky přijdou příliš malé, je možné vybírat z mnoha variant oříškových, ovocných či müsli tyčinek.

Zdravé kuličky z datlí, oříšků a kakaa

Mint Treat

Angličané milují chuť sladkého v kombinaci s mátou, proto ani na Zélandu nejde opomenout sladkosti tohoto typu. K dostání je nespočet různých druhů čokolád, bonbonů a sušenek plněných mátovým krémem. Výborné jsou Mint Treat od značky Griffins.

Mentolové sušenky

Zákusky, které musíte ochutnat v kavárně

Není nad to odpočinout si u dobré kávy a lahodného zákusku. Kiwi si umějí život příjemně osladit. Osobité kavárny většinou bývají nabité usmívajícími se lidmi pochutnávajícími si na jejich oblíbeném zákusku. Mnoho z oněch cukrářských dobrot je možné zakoupit i v supermarketech, a to za nižší cenu. Každý ale časem přijde na to, jak slastný je život kavárenského povaleče.

Úžasné zákusky v kempu Gentle Annie
Novozélandské dorty z trhu
Novozélandské dorty z trhu v Taupu
Zákusky z obchodu New World

Caramel Slice

Pokud jste již někdy ochutnali tento energeticky nabitý zákusek, jistě se vám jen při pomyšlení na něj sbíhají sliny. Caramel Slice najdete ve všech kavárnách. Často se setkáte s různými variantami jako například bez lepku (gluten free) nebo v podobě košíčků, vylepšené o vločky a kokos. Ať je to jakákoli alternativa, nikdy neuděláte chybu, když si Caramel Slice objednáte.

Caramel Slice

Lemon Slice

Vedle Caramel Slice existuje ještě mnoho podobných variant. Svěží je Lemon Slice, chuťově výrazný zase Coconut Slice. Kombinací v podobě různých plátků (slice) je mnoho. V tomto případě se vyplatí „jíst očima“. Ochutnejte jen to, co vás skutečně láká, a ne proto, že někdo psal, jak je to výborné. Zákusky je třeba si vybírat – stejně jako místa, kde si je dáte.

Carrot Cake

Mrkvový dort je známý i u nás v Čechách, není ale natolik populární jako na Zélandu. Při výběru je dobré být opatrný, protože ne všude narazíte na chutné kousky. Kvalitní dort poznáte podle nadýchanosti a výšky korpusu, stejně jako podle krému, který je roztažený navrch. Poleva by neměla být tenká a cukrová či rozteklá, ale krásně hladká a poměrně vysoká jako dobrý máslový krém. Carrot Cake se podává buďto se šlehačkou, nebo s jogurtem.

Carrot Muffin

Muffins

Stejně jako v Anglii nesmí ani na Zélandu chybět nekonečné množství Muffins, které můžete koupit za pár dolarů i v supermarketech. V kavárnách mívají většinou zajímavé kombinace jako pomeranč, šafrán a kardamom. O tomhle muffinu se vám bude zaručeně i zdát.

Úžasný pomerančovo-šafránový muffin

Banana Cake

Těsto slazené banánem je měkké, hutné a chuťově neodolatelné. Různé variace máslových krémů podtrhují vláčný piškot. Jediné, co občas kazí této pochoutce jméno, je cukrová poleva nepřirozených barev. Čeho je moc, toho je příliš, ale nenechte se odradit.

Banana Cake

Cheesecake

Kdo se bojí experimentovat, může vsadit na klasiku. Cheesecake je na Zélandu poměrně oblíbený a najdete ho většinou v každé kavárně a restauraci. Patří k lehčím a svěžejším zákuskům. Většina ostatních je totiž neuvěřitelně sladká.

Melting Moments

Drobná sladkost v podobě dvou silnějších lineckých koleček slepených krémem. Někomu to může připadat příliš suché a sladké, ovšem ke kávě je to báječná pochoutka. Rozhodně stojí za ochutnání.

Custard Square

Tento zákusek není zas často k vidění a mívá i různé názvy. Poznáte ho podle silné pudinkové výplně, čokoládové polevy a základu z listového těsta. Nejlepší překvapivě nenajdete v kavárně, ale v potravinách 4 Square na Waitarere Beach. 

Custard Square s cukrovou polevou

Lolly Cake

V neposlední řadě (spíš jako raritku než pochoutku) chci zmínit Lolly Cake. Zákusek plněný měkkými bonbony či Marshmallows, který je lákadlem hlavně pro děti, protože je barevně úžasně pestrý.

Domácí moučníky z Kiwi kuchyně

Kiwi si vařením ani pečením neztrpčují život. Moučníky, které doma připravují, jsou většinou velmi jednoduché a rychlé. Rozhodně však nelze říct, že by nebyly chutné. Každá rodina má svůj vlastní recept, který se dědí z matky na dceru.

Slavný novozélandský med

Pavlova

Úžasně lehký a chutný zákusek, o jehož původ se Nový Zéland neustále pře s Austrálií. Pravděpodobně byl prvně upečený zélandským kuchařem, který se nechal inspirovat tanečním představením ruské baletky Anny Pavlovové. Dort má připomínat její lehkou baletní sukni, která měla světlezelenou barvu. Základní korpus tvoří našlehané bílky s cukrem, které se navrství na plech tak, aby připomínaly nadýchanou baletní sukni. Po upečení se vršek ozdobí domácí šlehačkou a kiwi.

Variant existuje na tisíce. Upéct dobrou Pavlovu však není až tak jednoduché. Kiwi jich pro jistotu pečou rovnou hned několik najednou a vyberou jen tu, která na povrchu křupe, ale uvnitř je hezky vláčná. 

 

Pavlova

Lamington

Většinou se setkáte se dvěma druhy těchto zákusků. Základní piškot se nakrájí na kostky a polije buďto čokoládou, nebo jahodovou polevou. Na závěr se obě varianty obalují v kokosu. Při podávání se nakrojí a vymažou marmeládou, krémem či šlehačkou.

Lamington

Rhubarb Crumble

Crumble je oblíbený buďto z rebarbory, nebo z jablek. Je to velmi jednoduchý moučník připomínající náš štrůdl, ovšem bez těsta. Do pečicí misky se pouze nastrouhají jablka (či rebarbora), promíchají se s cukrem a skořicí a hojně zasypou drobenkou. Směs z rebarbory je úžasná.

Oblíbený domácí zákusek Rhubarb Crumble

Christmas Pudding

Opět trocha anglické tradice, která na Zélandu nikdy chybět nebude. Podomácku vyrobený Christmas Pudding je plný sušeného ovoce, které se spolu s dalšími ingrediencemi napresuje do plátýnka a před podáváním uvaří. Pak se krájí na plátky a podává s vanilkovým pudinkem či zmrzlinou. Christmas Pudding můžete koupit v období Vánoc i v obchodě (stejně jako ostatní moučníky), ale s domácími se to nedá srovnat.

Christmas Cake
Čerstvě uvařený Christmas Pudding

Trifle

je další vánoční pochoutkou oblíbenou hlavně na Novém Zélandu. Protože zde Vánoce prožívají v největších horkách, je Trifle tím nejoblíbenějším vánočním zákuskem. Základ tvoří piškot, sušenky, perníčky nebo roládky, kterými se obloží miska, na ty se navrství vanilkový pudink plus ovoce – a pokračuje se, dokud není miska plná. Někteří piškot zalévají třešňovým likérem, který dodá zákusku ten správný šmrnc. Navrch se pak ušlehá smetana, která se opět ozdobí ovocem.

Zajímá vás, jak vypadají netradiční kiwi Vánoce? Na blogu najdete článek Jak se slaví Vánoce na Novém Zélandu.

Tradiční vánoční dortíky

Shortbread

Tahle sušenka vzdáleně připomíná naše linecké cukroví. Skládá se pouze z mouky, másla a cukru. Kiwi a Angličané ji rádi zapíjejí černým čajem.

Banoffee Pie

Další z tradičních anglických pochoutek, která kdysi zářila i na novozélandském cukrářském nebi. Dnes však její popularita klesla. Pokud na koláč někde narazíte, rozhodně neváhejte ochutnat. Sušenkový korpus, zkaramelizované kondenzované mléko, šlehačka a banány – to zní jako pohádka z úst znalého mlsala.

Zmrzlina

Pokud máte rádi zmrzliny, na Zélandu si opět přijdete na své. Na každém rohu narazíte na velkou zmrzlinárnu a i v nejmenším krámku vám naservírují přinejmenším kopečkovou. Rozhodně byste neměli minout tu s příchutí Manuka Honey, což je chlouba zélandských včelařů. Originální zélandskou příchutí je také Hokey pokey aneb vanilková zmrzlina s kousky medového karamelu.

Radost z mražené dobroty zde mají i alergici na mléko a vegani. Zéland je Mekkou bezlaktózových (dairy free) a bezlepkových (gluten free) pochoutek.

Úžasná zmrzlinárna v Queenstown

Real Fruit Ice cream

Jistě jste už i v Čechách ochutnali točenou zmrzlinu ze zmrazeného ovoce dle vašeho výběru. Možná ale netušíte, že tento nápad i stroj pocházejí z Nového Zélandu. Základem je vanilková či jogurtová zmrzlina, do které se přihodí určité množství zmraženého ovoce. Většinou tuto zmrzlinu najdete přímo u ovocných sadů, kde se čerstvě natrhané ovoce rovnou mrazí. Vám pak běhá mráz po zádech, jak je to dobré.

Coconut Ice cream

Nejenom vegani a alergici na laktózu ocení zmrzliny bez živočišného mléka. Základem je kokosová smetana, do které se přidávají různé druhy ovoce, čokolády, zeleného čaje, vanilky či oblíbeného zélandského ovoce Feijoa. Nejlepší příchuť kopečkové zmrzliny, která určitě stojí za ochutnání, je s příchutí malin a rozmarýnu od firmy Lalele. Většinou jejich stánek potkáte v Aucklandu na různých festivalech. Kokosovou zmrzlinu je ovšem možné koupit i v supermarketu, kde si můžete vybrat z různých příchutí od různých značek. K nejlepším patří Little Island nebo nanuky od Nice Blocks.

Nejlepší zmrzlina z kokosového mléka od Little Island

Sorbet

Kdo z nás by neznal domácí jahodovou dřeň a neolízl se při pomyšlení na ni. Sorbet je něčím obdobným. Opět je to zmrzka, kterou si mohou dopřát vegani i alergici na mléko. Sorbety jsou na Zélandu hodně oblíbené a jedna z nejlepších příchutí, kde nikdy nešlápnete vedle, je mango.

Žití na Zélandu je samo o sobě jednou velkou čokoládovou tabulkou. Sladkost, která – když si správně vyberete a pomalu necháte odtávat na jazyku – vám přinese spoustu radosti a překvapivé euforie. Záleží už jen na vás samotných, jestli si koupíte sladkost v obchodě a vychutnáte ji na pláži při západu slunce, nebo si sednete ke kávě flat white a budete přikusovat Carrot Cake v kavárně s výhledem na oceán. Anebo se jen budete kochat výhledem, který vám přinese stejné potěšení jako nějaká sladkost.

Pokud rádi pečete a chtěli byste vyzkoušet některé ze zmíněných zákusků, doporučujeme komerční webové stránky firmy Chelsea, podle kterých peče nejedna Kiwi cukrářka. 

Autorka průvodce, Alena Voglová, je životním požitkářem. Miluje dobrodružství, dobré jídlo, zábavu a poznávání cizích kultur. Momentálně žije na Novém Zélandu, kde sbírá recepty do svého projektu Cestovatelská kuchařka – Travel Cookbook. Pravidelně také svými články přispívá do Jihočeského kalendáře. Psaní je jejím životním koníčkem i profesí.